Motorszerelés

MotorszerelésMinden motornak a szerelésénél, motor felújításánál, alkatrész cseréjénél, szükség van egy méretvételre, hogy milyen alkatrész is kerüljön a cserélni kívánt helyére. Ebben az esetben egy a gyárival megegyező, vagy közel azonos terméket gyártanak, legfőképpen dugattyút. A motorban a hengerek is meghibásodhatnak, ezeket két, illetve négy ütemű motorhengereknek is nevezhetjük, amelyeket különböző öntésekkel készítenek a gyártók. Ilyen öntések lehetnek a centrifugál öntés, melyeket öntöttvas hengerprésekkel készítenek el. A különböző motorok esetében például az egyhengeresnél zsákhengereket alakítanak ki. Ilyen megrendeléseket főleg mezőgazdasági gépekhez, kerti gépekhez szoktak lenni. Mivel sok esetben az alkatrészeket nehezebb beszerezni akár üzletből, akár más árusító helyről, így a megrendelések igen elterjedtek lettek, személyesen és internetes megrendeléseket is lelehet adni, ha a megrendelő tudja a kívánt alkatrész szabványszámát, ezek főleg a különleges, egyedi daraboknál a legfontosabb dolog, melyre a gyártó kíváncsi.

Állásbörze? Miért is jó?

Állásbörze? Miért is jó?Sokakban felmerülhet a kérdés, miben lehetnek hasznosak számunkra a különféle állásbörzék? Miért jöttek létre, és egyáltalán érdemes-e megjelennünk egy ilyen eseményen? Ezekre a dilemmákra próbálunk választ találni a következőkben.

Az állásbörze mára már széles körben, világszerte elterjedt rendezvény, mely alapvetően a kapcsolattartás egyik jelentős eszköze. A vállalatok és cégek számára alkalmat nyújt tevékenységeik, munkakörük bemutatására, miközben lehetőséget teremt számukra a megjelent potenciális munkavállalók közüli válogatásra. A szelektálás közben a munkáltatók betekintést nyerhetnek a jelentkezők követelményrendszerébe, megismerkedhetnek elvárásaikkal, igényeikkel, képzettségükkel, felkészültségükkel. Az érdeklődök, azaz az álláskeresők számára az esemény hasznossága abban rejlik, hogy megismerhetik a kiállító cégeket, az alkalmazás feltételeit, információkat szerezhetnek a vállalat részletiről, valamint személyesen és nyíltan beszélgethetnek, kérdezhetnek. Továbbá anonim módon gyűjthetnek adatokat a keresett kvalitásokról és ehhez mért saját esélyekről.

Álláskeresőként sok esetben úgy gondoljuk, elegendőek az internet adta lehetőségek, csupán csak el kell küldenünk önéletrajzunkat elektronikus úton a pályázandó helyre. A digitális felületekre feltöltött nyitott pozíciók ugyan megkönnyítik számunkra a foglalkozások közötti válogatást, ez mégsem jelenti azt, hogy ne tehetnénk még többet a megfelelő munkahely megtalálásához. Éppen e célból jöttek létre az állásbörzének elkeresztelt események.

Az első, és leglényegesebb előnye a börzének a személyes találkozás ereje. Számos esetben megfigyelhető, hogy csupán az önéletrajzunk továbbítása kevésnek bizonyul ahhoz, hogy az adott cég megbizonyosodjon róla, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a betöltendő posztra. Ezzel ellentétében a szemtől-szembeni találkozások alkalmával lehetőségünk nyílik elbeszélgetni a vállalatok képviselőivel, mialatt bemutathatjuk rátermettségünket és szakmai felkészültségünket.

Típusait 5 különböző csoportba lehet sorolni ahhoz mérten, hogy milyen méretűek, kik a célcsoportok, valamint a támogatók. Az első csoport a Campus állásbörze elnevezésű, itthon a legelterjedtebbek a BME és az Óbudai Egyetem által rendezettek. A következő csoport a Campus Karrier Napok elnevezést kapta, ezt minden magyar jelentősebb egyetem évente megszervezi, ez az esemény azonban kevésbé toborzó jellegű, inkább csak információk megosztására szolgál. A legnagyobb jelentőségű az úgynevezett független állásbörze, mely rendkívül széleskörű látogatókkal bír: részt vesznek rajta frissdiplomások, végzés előtt állók, már régen végzett szakemberek, vagy akár oktatók is. Független esemény például az ismert budapesti HVG Állásbörze vagy a különböző városokban megrendezésre kerülő állásbörzék, mint például az közelmúltban szervezett egri állásbörze.  Tipikus fajtája még a közösségi állásbörze, melynek fő jellemzője, hogy az adott régióban keresnek és kínálnak foglalkozásokat a szervezők. Megemlítendő még a független szakmai börze, amely típus meghatározott csoportoknak szól: közgazdászok, pénzügyesek, stb., ám ez még itthon nem terjedt el.

A következő Karriernapot a HVG Állásbörze szervezi meg az érdeklődők számára, melynek dátuma 2019. március 6-7., helyszíne a budapesti Papp László Sportaréna.